Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află la Paris, prima etapă a unei călători în trei țări în Europa
Externe 6 mai 2024, 21:31 | 295

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află la Paris, prima etapă a unei călătorii în trei țări în Europa, continent divizat în privința modului de a face față puterii în creștere a Beijingului, scrie Associated Press. Xi Jinping va sta până miercuri la Paris, apoi se va deplasa în Serbia şi Ungaria. Vizita acestuia va fi urmărită îndeaproape inclusiv la Washington, unde se va analiza în ce măsură Statele Unite pot conta pe sprijin european în urmărirea obiectivelor de politică externă.

Revenind în Europa pentru prima dată din 2019, numărul unu al superputerii asiatice şi-a organizat turneul astfel încât să reflecte un echilibru diplomatic: după vizita de stat în Franţa, care îi cere de un an să-şi folosească influenţa pentru a „aduce Rusia la realitate”, el va vizita Serbia şi Ungaria, două ţări care au rămas apropiate de Moscova.

Luni, Xi Jinping, care a venit să sărbătorească 60 de ani de relaţii diplomatice franco-chineze, a avut o serie de întrevederi cu Emmanuel Macron. În cursul dimineţii, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, s-a alăturat discuției de la Palatul Elysee, pentru o sesiune menită să abordeze chestiuni comerciale.

Ameninţată că va fi prinsă la mijloc între economia americană şi cea chineză, care beneficiază de un ajutor masiv din partea autorităţilor publice, Uniunea Europeană şi-a intensificat în ultimele luni anchetele privind subvenţiile acordate de statul chinez în mai multe sectoare industriale, în special în domeniul vehiculelor electrice.

Un forum economic franco-chinez este, de asemenea, programat pentru luni la Theatre Marigny. Luni după-amiază, înainte de un banchet la Palatul Elysee, Emmanuel Macron şi Xi Jinping se vor întâlni din nou tete-a-tete pentru cea mai politică parte a vizitei, apoi se vor adresa presei. Liderul francez intenţionează să le ceară chinezilor să susţină „armistiţiul olimpic” pentru „toate” conflictele cu ocazia Jocurilor de la Paris din această vară. Parisul vrea să se asigure că Beijingul, principalul aliat al preşedintelui rus, Vladimir Putin, nu sprijină în mod clar efortul său de război împotriva Kievului. Sau chiar să-l încurajeze să folosească pârghiile pe care le are asupra Moscovei pentru a contribui la o rezolvare a acestui conflict, potrivit Elysee. Este de așteptat ca Emmanuel Macron să reînnoiască apelul la adresa omologului său chinez de a convinge Rusia să pună capăt războiului și să participe la negocieri de pace, așa cum a făcut-o și anul trecut, cu ocazia vizitei sale la Beijing.

Mâine, cele două cupluri prezidențiale se vor deplasa în zona Pirineilor înalți, pentru ceea ce Palatul Élysée numește secvența personală, într-o atmosferă deschisă și amicală, a vizitei liderului chinez în Franța. Regiunea are o semnificație simbolică pentru președintele Macron, care și-a petrecut acolo vacanțele școlare în vizită la bunica maternă, transmite radio România Actualități.

Opinia ta contează. Comentează!